کارگاه آموزشی با عنوان "ضرورت مدیریت جامع حوزههای آبخیز" با همکاری معاونت فرهنگی- دانشجوئی و انجمن علمی گروه مرتع و آبخیزداری دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی در دانشگاه محقق اردبیلی برگزار شد، این نشست تخصصی در روز شنبه مورخ ۹۵/۱/۲۸ با سخنرانی دکتر سید حمیدرضا صادقی (رئیس انجمن آبخیزداری ایران و استاد دانشگاه تربیت مدرس) بهمدت ۳ ساعت با حضور اساتید، کارشناسان اداره منابع طبیعی، جهادکشاورزی، مرکز تحقیقات، دانشجویان مقاطع مختلف گروه مرتع و آبخیزداری و دانشجویان علاقمند دانشگاه محقق اردبیلی برگزار شد.
در این جلسه دکتر رئوف مصطفیزاده عضو هیأت علمی گروه مرتع و آبخیزداری دانشکده ابتدا به اهمیت و ضرورت مدیریت جامع در حوزههای آبخیز پرداختند. ایشان با اشاره به خسارتهای ناشی از سیلابهای مضر در استانهای ایلام، لرستان و خوزستان به لزوم وجود نگرش جامع در مدیریت حوزههای آبخیز اشاره نمودند و به معضلات و ابعاد تلفیق در آبخیزداری تأکید کردند، در ادامه ضمن تشریح فعالیتهای انجمن علمی گروه بر تداوم فعالیتها و همکاری دانشجویان اشاره نمودند.
سپس دکتر سید حمیدرضا صادقی پیش نیازهای (Integrated Watershed Management) را تشریح و تبیین نمودند و چالشها و چشماندازهای مدیریت جامع حوزههای آبخیز را مورد بحث قرار دادند.
مدیریت جامع آبخیز (IWM)، مدیریتی هماهنگ و موزون بر سیستمهای فیزیکی، بیولوژیکی و اجتماعی و اقتصادی بوده و شرایطی فراهم میسازد که ضمن تأمین منافع جامعه، تأثیر منفی بر منابع به حداقل برسد. بنابراین مدیریت جامع بر حوزه آبخیز مستلزم داشتن شناختی جامع از وضعیت اقتصادی و معیشتی اهالی حوضه بوده چرا که وابستگی معیشتی اجباری مازاد بر توان تولیدی زیستبومها همواره بهعنوان یکی از مهمترین عامل تخریب سرزمین مطرح بوده است. ایشان با اشاره به روند الگوهای مدیریتی در آبخیزداری، به دورنمای IWM با در نظر گرفتن مشارکت جوامع، برنامه مورد توافق و دخالت دادن ذینفعان با سه هدف ایجاد اکوسیستمهای سالم، ارائه خدمات اکوسیستمی و بهبود معیشت تأکید کردند.
رئیس انجمن آبخیزداری ایران ضمن تأیید فعالیتهای انجام شده در بخشهای سه گانه (آموزش، تحقیقات و اجراء) بر ضرورت تشکیل شبکه ارتباطی مناسب در یک فضای تعاملی اشاره نمودند و بازاریابی برای محصولات آبخیز را ضروری دانستند.
در ادامه بحث، دکتر صادقی به عدم قطعیتها در وضعیت منابع، اهداف و فرآیندهای، مدیریتی بیان نمودند که مدیریت سازگار میتواند راهحل مناسبی در فرآیند تصمیمسازی داشته باشد.
در پایان با تأکید بر توجیه مردم و مدیران در خصوص CoManagement، مشارکت ذینفعان و نیز لزوم اجرای برنامههای پایش و ارزیابی اثربخش در پروژههای اجرائی را از عوامل اصلی بخش میزان موفقیت برشمردند.
کارگاه آموزشی مذکور با پرسش و پاسخ کارشناسان اجرائی و دانشجویان و تبادل نظر در خصوص طرحهای استانی و مشکلات موجود و راهحلهای ممکن پایان یافت.
دکتر اردوان قربانی، مدیر گروه مرتع و آبخیزداری نیز در این جلسه به روند انجام فعالیتهای انجام شده و چالشهای موجود در خصوص مدیریت جامع استان اشاره نمود و تغییر مدیریت را یکی از عوامل اصلی در کاهش موفقیت در اجرای طرحها برشمردند.
بعد از اتمام جلسه، نشست دوستانهای با فعالان انجمن علمی و طرح دیدگاهها در خصوص تداوم همکاریهای علمی میان انجمن آبخیزداری و شاخه دانشجوئی انجمن آبخیزداری برگزار شد.
***
***
***